top of page

Dvikalbis darželis – supermaistas intelektinei vaikų raidai

Madinga maitintis supermaistu. Avokadai, čija sėklos, spirulina ir kiti močiutėms nežinomi pavadinimai užkariavo mūsų širdis. O kas yra supermaistas mūsų vaikų asmenybėms? Prieš pateikiant dešimt svarbiausių punktų išduosiu kas vienija visus vaikų darželio Mažųjų valdos absolventus. Jiems lengva mokytis mokyklose.

Neseniai gavau savo vaiko stebėjimo aprašą. Ar mano ketvirtokas turi sunkumų? Ne. Ir tai nieko naujo. Panašias istorijas girdžiu iš visų kalbinamų Mažųjų valdų alumnų. Tai motyvuoti, skaitantys, sumanūs vaikai ir jų besiilsintys tėvai. O mane tai labai motyvuoja.

Taigi, tuos, kurie dar svarstote ar verta investuoti į vaikų darželį, nuoširdžiai raginu pagalvoti, kokie Jūsų ateities tikslai. Juk pusę savo nemiego laiko vaikas praleidžia būtent darželyje. Mažųjų valdos arba kitas tarptautinis darželis tikrai gali pakloti Jūsų vaikui rimtus pamatus bet kokiai mokyklai (net jei vėliau rinksitės valstybinę ugdymo įstaigą).

Dvikalbė (daugiakalbė) aplinka natūraliai aprūpina vaiką galimybe vystyti daug galingesnį protą. Vaikai, kurie mokosi daugiau nei vienos kalbos geba geriau koncentruoti dėmesį, yra empatiškesni, greičiau sprendžia uždavinius, yra socialesni ir t.t.. Trumpai tariant, visose kategorijose lenkia savo vienakalbius draugus. Tik neapsigaukime, kalbų mokymasis neturi būti toks, kaip įsivaizduojame nuo mokyklos laikų. Vaikas turi panirti į kalbinę aplinką. Tad jei tai tik pamokėlės – rezultatas primins trupinius. Auklėtojai/tėvai turi būti su vaiku visą dieną. Gyventi su jais gyvenimą.

Vis dar jaučiu, kad Mažųjų valdų darželiai yra geriausia, ką galėjau padaryti dėl savo vaikų. Kad ir kokius darželius svarstote – pasitikrinkite, kiek supermaistų intelektinei, emocinei ir fizinei raidai tas darželis gali pasiūlyti.

Antrasis mūsų vaikas – Lūna. Šįryt savo žaisliukus kalbino angliškai.

Jau dešimt metų studijuoju pirmą vaikų septynmetį. Nedvejodama galiu įvardinti dešimt svarbiausių dalykų tvirtai vaikų ateičiai:

  1. Judėjimas. Daug judėjimo. Laukas, gimnastika ir natūralus nenustygimas vietoje – tikras gėris. Šį vaiko poreikį turime gerbti ir puoselėti. Judantis vaikas – stiprus ir protingas vaikas.

  2. Kalbėjimas ir dvikalbystė. Daug kalbėkite su vaiku. Gausi ir turtinga kalba mankština intelektą. Mokykite bent dviejų kalbų. Dvikalbiai vaikai pranašesni.

  3. Muzikavimas. Nuo klasikinės muzikos klausymosi iki grojimo instrumentu.

  4. Laisvas žaidimas. Leiskite vaikui ramiai pažaisti. Žaidimas – intelektų sporto salė.

  5. Susitelkimas. Kai vaikas į ką nors susitelkia, neblaškykite nė žodeliu, nė žvilgsneliu. Netikėta, bet taip ugdysite ateities valingumą. Dvi savaites nori dauginti kaip mano priešmokyklinukai? Lai daugina, kol pats nenustos.

  6. Sekite paskui vaiko susidomėjimus. Plėskite galimybes tyrinėti tai, kas tuo metu žavi. Todėl išties svarbu laiku pasiūlyti ir skaitymo, ir matematikos žaidimus ir kitus gėrius, kurie natūraliai domina vaiką.

  7. Pagyrimai (vieną nukreipimą (kai neleidžiu kažko) turi atsverti du pagyrimai). Juk meilė maitina intelektą ir motyvaciją. Nebijokite pasakyti „ne“. Vaikui reikia ir laisvės, ir ribų. O intelektinėse veiklose ypatingai svarbus pasisekimas. „Šypsenėlės” už teisingus atsakymus ir bene ignoravimas neteisingų.

  8. Naudokite ekranus neviršydami saugių normų.

  9. Priimkite vaiko emocijas, įvardykite, būkite geru pavyzdžiu emocinei raiškai.

  10. Domėkitės vaiko ir suaugusiojo skirtumais. Vaiko esmės nesuvokimas gali mažinti jo intelektinį potencialą. Ir deja deja, ne kiekviename darželyje šiuos skirtumus žino.

Taip pat kviečiu skaityti:

Plačiau suprasti šiuos dešimt punktų ir įgyvendinti juos namuose (nesvarbu, į kokį darželį nutarsite leisti vaiką) gali padėti mano knygos bei 7 intelektų lavinimo programa.

Kaip dvikalbystė atrodo “gyvai” galite pamatyti mūsų atviruose renginiuose Pasimatuok daržel. Kaip turi atrodyti tikrasis panardinimas. Čia galite sužinoti ir apie įsteigtas dalines stipendijas.

0 views0 comments
bottom of page