top of page

Apie dinaminės mankštos karavaną

Apie dinaminę mankštą ir nardančius kūdikius pirmą kartą išgirdau prieš beveik aštuonis metus kursuose pas Romualdą Šemetą. Buvau priblokšta, kokie jie išties stiprūs. Jei tik padedame jiems sustiprėti. Ten prasidėjo mano kelionė į begalinės meilės vaikų potencialui karalystę, kur dinaminė mankšta, arba kūdikių joga tėra ledkalnio viršūnė, į kurią įkopia tikrai ne visi. O šiandien žinau, kad mano misija yra:

  1. pasakoti tėvams apie beribį mažo vaiką potencialą ir nepaprastą jo visapusę stiprybę;

  2. padėti konsultacijomis tiems, kas nori bent kažkiek šį potencialą realizuoti namuose (nesvarbu, ar darant labai daug, ar tik tam tikroje srityje – gerbiu visus) – seminarais, 7 intelektų lavinimo programa, knyga, Instagram ir Facebook srautas;

  3. padėti tiems, kas nori ypač turiningo ir tuo pačiu žaidybiško ikimokyklinio ugdymo (vaikų darželis Mažųjų valdos).

Kai rugpjūtį švenčiau gimtadienį, daug kas rašė nesuvokiantys, kaip viską spėju. Spėju, nes kasdien sau kartoju – kokybė yra daryti ką reikia ir būtinai nedaryti ko nereikia. Kai neseniai paskelbiau Lūnos mankštos akimirkas, kilo begalinis piktumas. Žmonės ne šiaip apsikeitė nuomonėmis, ne, žmonės ėmė visaip piktintis ir plūstis be turinio. O tokiame plūdimęsi visuomet paskęsta argumentuoti komentarai ir klausimai, į kuriuos mielai atsakyčiau. Bet padaryti to negalėjau, nes nustojau skaityti komentarus ties publikacija. 

Tiesiog turiu vidinę taisyklę nedaryti to, kas atima daugybę energijos, kurią vietoje to paskyriau šeimai, Lūnos mankštai, praktinės seminarų dienos RAMŪS VAIKAI – LAIMINGI TĖVAI organizavimui ir straipsniams apie dinaminę mankštą. Labai smagu, kad atsirado žmonės, kurie atrado dinaminę mankštą ir teiravosi trenerių kontaktų arba tiesiog privačiai rašė palaikančius laiškus.

Taigi kviečiu užmesti akį detaliau į seną LNK laidą, kur skraidino net kelis (ir manęs ten nebuvo) bei į dar vieną sveikuolių susitikimą, kur irgi radau nuostabų pavyzdį.

Bet – atsiprašau visų, kurie galbūt uždavė klausimus. Žemiau, tikiu, rasite atsakymus į juos, arba bent nuorodas į šaltinius. Nes aš nesu dinaminės mankštos trenerė, aš tesu jos praktikė ir šalininkė.

O prieš pradedant patikslinsiu – aš nemanau, kad visi taip privalo daryti, bet manau, kad visi tėvai privalo ŽINOTI, koks yra kiekvieno vaiko potencialas, nepasiekiama maksima tam, kad bent keliais žingsniais prie jo priartėtų. Nesvarbu ar tai tik kelioliką minučių per dieną užimančios specprogramos, ar tiesiog dėmesingas žvilgsnis į akis ir pakalbinimas, kai keiti sauskelnes.

Kas yra dinaminė mankšta?

Radau seną LNK laidą. Nuostabūs kadrai. Prisiminiau kelis pratimus, kuriuos būtinai įtrauksime Lūnai.

Fiziniai pratimai ir tiesiog laisvas judėjimas (be gultukų, vaikštukų ir kitų judėjimą ribojančių priemonių) – vienas iš pagrindinių vaiko vystymosi komponentų.  Jie stimuliuoja raumenų, kaulų, vidinių organų, smegenų ir psichikos vystymąsi. Judantis vaikas – sveikas vaikas.

Pagrindinis dinaminės mankštos skirtumas nuo tradicinės – daugiau judėjimo, dinamikos. Suaugęs su vaiku atlieka tam tikrus aktyvius judesius. Vaikas neguli, o būna įvairiose pozicijose – pakabintas, verčiasi, „skraido“. Dinaminė mankšta yra tolima statinės arba pasyviosios mankštos giminaitė. Jos pradininkas fiziologas, akušeris, psichoterapeutas I.B.Čarkovskis 1960-80 metais pasiūlęs tam tikrą pratimų sistemą. Taip pat savo veikloje dinaminę mankštą taikė pedagogai Nikitinai. Šio metodo šaltinių galima ieškoti ir Senovės Rytuose, nes panašūs pratimai buvo įtraukti į  japonų nindzėms ruošti naudojamų pratimų kompleksus (Jolanta, ačiū už šiuos faktus!).

Lietuvoje gan žinomas yra amerikietis gydytojas-fizioterapeutas G.Domanas. Jo įkurtas Maksimalių žmogaus galimybių pasiekimo institutas (angl. Institutes for the Achievement of Human Potential) tyrimais įrodė, kad didesnis fizinis aktyvumas teigiamai veikia širdį, kraujotaką, plaučius, svorį, raumenų tonusą, kraujospūdį, cukraus ir riebalų kiekį kraujuje, ištvermę, savijautą.

Lietuvoje pagrindinis dinaminės mankštos populiarintojas yra akušeris Romualdas Šemeta, jau tris dešimtmečius pasakojantis šeimoms apie šios mankštos naudą. Būtent pas jį pirmą kartą apie ją išgirdau ir aš. Buvau tiesiog priblokšta tuo, koks išties gali būti stiprus vaikas, jei tik padedi jam sustiprėti. O štai dabar galiu ir kitiems apie ją papasakoti.

Pirmiausiai reikėtų suvokti, kad tai kažkas, ką reikia daryti tik su sistemą išmanančio žmogaus priežiūra!

Dar šis tas, apie ką negalvoja matantys tokią mankštą pirmą kartą: pirmosios dinaminės mankštos treniruotės trunka vos kelias minutes, prasideda labai švelniu masažu, bendravimu, sąnarių apšilimu, lengvais pakėlimais delnuose, siūbavimais. Labai iš lėto diena iš dienos treniruotės vis ilgėja, pratimų pobūdis keičiasi, kol galiausiai ateinama prie to, kas sukelia aplinkinių aikčiojimus. Neseniai mano publikuotame vaizdo įraše matosi apytiksliai 200-toji dukrelės “treniruotė”.

Kaip dažnai galima daryti?

Mankšta gali palydėti kiekvieną kūdikio ar mažo vaiko prabudimo atkarpą. Bet! Reikėtų prižiūrėti, kad liktų pakankamai jėgų ir visiems kitiems svarbiems potyriams – spardytis ant kilimėlio, guguoti, žvalgytis, čiupinėti, lavinti rankeles, myluotis su tėveliais. Priklausomai nuo mažylio savijautos galima reguliuoti trukmę, intensyvumą.

Man asmeniškai pritrūksta jėgų atlikti mankštą per kiekvieną dukrelės atsikėlimą, tad apsiribojame dviem kartais per dieną – ryte atsikėlus iki maitinimo ir vakare gerą valandą iki naktinio miego. Po mankštos vaikas būna atsipalaidavęs, linksmas, nusiteikęs bendravimui.

Ką daryti jei bijote? Nedaryti!

Tai yra kažkas ko geriau nemėginti jei bent kiek jaudiniesi, bijai ar abejoji. Pradėti reikėtų nuo pasidomėjimo šia tema plačiau. Galima paskaityti tinklaraščius, profesoriaus Aršavskio ar Nikitinų šeimos knygų apie maksimalias mažų vaikų galimybes ir milžinišką jų fizinį, intelektinį, daugumoje šeimų net nežinomą, potencialą.

Jie visa ši literatūra įkvėps, jei neliks abejonių, tuomet derėtų susirasti trenerį ir susitikti su juo pasikalbėti. Treneris, kuris mato šeimos dvejones niekada nesiims jų treniruoti.

Netinka kūdikiams? Ji sukurta kūdikiams! Mažo vaiko dilema yra ta, kad jis nevaldo savo kūno, dar tik mokosi tai daryti. Pabandykite ir Jūs. Atsigulkite ir tik maskatuokite rankomis ir kojomis. Ne – negalite pakviesti į pagalbą namiškių, nes nemokate kalbėti. Ne, negalite apsiversti, nes dar nemokate. Negalite pilnaverčiai pasiražyti, nes nevaldote kūno. Negalite nusimesti drabužių jei jums per karšta (o kūdikius juk taip šiltai rengiame!). Toks mini eksperimentas padės Jums suvokti, kaip jaučiasi kūdikėlis ir padės surasti motyvaciją padėti jam mankštintis.

Dėkingumas – štai kas švyti vaiko akyse po kiekvienos mankštos.

Kasdien bent po 15 minučių aš stebiu savo kūdikį. Ir visiems rekomenduoju stebėti kasdien bent po trumpą atkarpą savo bet kokio amžiaus vaiką. Ką matau? Matau, kaip uoliai ji vis bando ir bando paimti daiktą. Bando judėti. Pagaliau išmoko apsiversti, dabar net puškuoja stengdamasi pradėti šliaužti. Tūkstančiai bandymų kasdien. Vis dar pilnaverčiai nevaldo rankyčių, pirštelių, nemoka atsisėsti. Kiek užsispyrimo! Tai didžiulė vidinė įtampa. Mankšta tokiam vaikui dovanoja judėjimo džiaugsmą, atpalaiduoja, padeda pajusti savo kūną.

Mane labiausiai įkvepia žinojimas, kad dėl šios mankštos, kuri išties iš manęs pareikalauja nemažai pastangų ir fizinių jėgų, dukrelė yra ne tik labai stipri bet ir daug greičiau vystosi jos intelektiniai, socialiniai gebėjimai. Kur skubėti? Kuo anksčiau ko nors išmoksta – tuo daugiau turi laiko tobulinti iki kritinės smegenų raidos pabaigos, kai viską mokytis sekasi vis sunkiau ir sunkiau.

Didesnė traumų rizika? Tam tikra prasme taip

Kaip ir kiekvienas padidinto intensyvumo sportas, mano manymu, dinaminė mankšta yra susijusi su didesne rizika. Kaip slidinėjimas ar sportinė gimnastika. Tad siekiant apsaugoti vaiką reikėtų daryti tik su priežiūra, įsitikinus, kad pratimą mokate labai gerai. Jei bent kiek dvejojate ar teisingai paėmėte jį tam tikram supimui į rankas – jokiu būdu nedarykite. Kiekinau, nerekomenduojama daryti vaikams su padidintu sąnarių mobilumu, viršsvorį turintiems vaikams. Bet šias diagnozes gali nustatyti tik medikai.

Kitąvertus žinoma daugybė atvejų, kai mažas vaikas nukrenta nuo sofos, spintelės, nusiverčia nuo vystymo stalo dėl tėvų nepriežiūros arba žemos koordinacijos. Dinaminiai vaikai rečiau patiria traumas, nes yra ne tik stipresni, bet ir, vaizdžiai tariant, „moka kristi“.

Kokia mano patirtis?

Mano sūnui šią savaitę sukanka septyneri. Kai buvo kūdikis atlikome dinaminę mankštą ir praktikavome nardymą. Jis užaugo labai stiprus, empatiškas, stabilios psichikos, sumanus ir greitai besiorientuojantis. Maža to – bet kokia fizinė veikla jam sekasi ypatingai lengvai. Štai slidinėjimo treneris po pirmos treniruotės pasakė: „Pagaliau gavau normalų vaiką“. Panašiai atsiliepia visi, kas su juo susiduria.

Matydami visus šiuos rezultatus su dukrele (jai dabar beveik 4 mėnesiai) taikome daug intensyvesnę programą. Mankštiname ir nardome nuo 3 gyvenimo dienos – dvi mankštelės per dieną ir dvi nardymo treniruotės baseine (į vonią jau nebetelpame) per savaitę.

Mano kaip šioje srityje dirbančio žmogaus aplinkoje yra daug šeimų, kurios praktikuoja dinaminę mankštą ir nardymą. Visi jie nepaprastai džiaugiasi rezultatais. Visuomet labai noriu įkvėpti ir kitas šeimas, juk bent priartėti prie maksimalių mažylio galimybių yra mūsų kaip tėvų pareiga.

Viešai demonstruoti šias technikas (net jei pilasi daugybė kritikos ir baimės) yra svarbu tam, kad šeimos imtų galvoti bent apie elementarų mažylio mankštinimą – masažai, gyvenimas ant pilvelio, gultukų, maniežų ir kitų judėjimą ribojančių priemonių atsisakymas, paaugusiems mažyliams – sporto įranga namuose, kasdieniai pasivaikščiojimai. Juk fizinė raida yra labai susijusi su intelektine ir psichine raida.

Šiais laikais vaiko gyvenime labai daug medijų, triukšmo, mažai žaidimo ir gausybė kitų pavojų kokybiškai vaikystei. Kokybiškas judėjimas gali neutralizuoti daugelį pavojų ir suteikti mūsų vaikams geresnes sąlygas vystytis. Ypač mieste!

O taip pat lietuviškas šaltinis čia.

Apibendrinant – dinaminės mankštos karavanas ėjo ir eis, palikdamas po savęs nuostabių, sumanių, sveikų ir emociškai stabilių vaikų būrius.

P.S. palaukite, dar pasirodysime kaip nardome! 🙂

1 view0 comments
bottom of page