top of page

Ar Jūsų vaikai dažnai sutinka Liūdesiukus-Nusivyliukus?

Liūdesiukai ir Nusivyliukai – yra tokie nykštukai, kurie atneša vaikui žinią, kuri jam ne ypatingai patinka. Sutikęs Liūdesiuką ir Nusivyliuką mažylis reaguoja įvairiausiai – nuo švelnios veidą puošiančios melancholijos iki pusvalandį trunkančios “isterijos”.

Ar žinote, kas būdinga mūsų laikams? Tėvai paniškai bijo vaiko susitikimų su Liūdesiukais-Nusivyliukais. Ir visomis išgalėmis stengiasi jų išvengti. Saldainiuko? Tuoj pat! Nenori makaronų? Lekiam picos! Su tavim nenori žaisti draugas? Aš apie tai pasikalbėsiu su auklėtoja!!!

Tai, ką anksčiau darydavo tik seneliai – dabar virto kasdienybės rutina. Dėmesio – nuo tokių mikro-sunkumų saugomas vaikas nepatiria to, kas būtina – nesusiduria su realybe ir neturi erdvės praktikuoti savikontrolės, logikos, socializacijos įgūdžių ir dar daugelio kitų būtinųjų gebėjimų. Gal todėl ir auga snaigių karta.

Vaikui būtina sutikti minėtus nykštukus. Mieli tėvai, kai pastebėsite šiuos nykštukus šmirinėjant vaiko apylinkėse – nevykite šalin. Bet padėkite vaikui. Kaip?

  1. Priimkite vaiko reakciją paprastu įvardinimu. “Matau, kad tau labai liūdna, kad ekskursiją teko atidėti. Mane tai taip pat liūdina.” Išlikite ramūs, net jei vaiką užvaldė siutas.

  2. Išmintingai (šiltai, ramiai, tvirtai) apibendrinkite. “Gyvenime visko pasitaiko”, “Taip jau būna”.

  3. Nukreipkite vaiko energiją į situaciją, kuri patenkins jo nepatenkintą norą. “Tortą valgysime per artimiausią gimtadienį”, “Ekskursiją vyks artimiausiu metu, kai tik dirva išdžius ir ūkininkai nebus užimti”, “Riešutukai pasibaigė, bet rytoj mes jų nupirksime”.

Jus pastiprins žinia, kad vaikas yra DABARtukas, todėl jau už gerų kelių ar keliolikos minučių (priklausomai nuo amžiaus) sutiktas Liūdesiukas bus pamirštas. Juk aplinkui tiek daug įdomybių.

Beje, dėl to paties DABARtiškumo – venkite per ilgai kurstyti vaiko lūkestį kažkokiai ateičiai. Ateitis ima egzistuoti tik apie ketvirtą penktą gimtadienį. Iki tol ateitis yra daug panašesnė į dabartį, tad kai sakote vaikui “Poryt važiuosime į muziejų” – jis kaip mat nuskuba krautis kuprinėlės. Perdėtas kurstymas neleidžia vaikui susisieti su dabartimi, įsižaisti, mėgautis tuo, ką jis daro čia ir dabar.

Ruošdami kam nors, kas gali pasikeisti – pridurkite “Jei žinoma, niekas nepasikeis”.

Nuo ko priklauso vaiko reakcija? Nuo daugybės faktorių. Vieni iš jų:

  1. Vaiko išsivystymas ir amžius.

  2. Ar vaikas daug juda, daug būna lauke.

  3. Temperamentas.

  4. Tėvų pavyzdys.

  5. Nuovargis.

  6. Meilės baterijos pakrovimo lygis.

  7. Precedentai – jei sunki reakcija padeda kažką vis tik gauti – ji bus taikoma dažniau.

P.S. kartais, kai esu labai pavargusi – vis tik leidžiu sau nuvykti kokį pastebėta Nusivyliuką šalin. Dėl šventos ramybės. Bet išimtis neturi tapti kasdiene norma.

Stiprybės ir kantrybės.

0 views0 comments
bottom of page